Luca Pacioli – părintele contabilității

Luca_Pacioli_(Gemaelde)Fra Luca Bartolomeo de Pacioli (uneori Paccioli sau Paciolo n. 1447-1517) a fost un călugăr franciscan și matematician italian, colaborator al lui Leonardo da Vinci care este numit și părintele contabilității pentru contribuțiile sale de pionierat în acest domeniu.

Luca Pacioli a fost primul om care a publicat o lucrare despre sistemul dublu de intrare în evidența contabilă. Tatăl lui Luca Pacioli a fost Bartolomeo Pacioli, care, fiind un om foarte sărac l-a dat spre creștere familiei Befolci în Sansepolcro, un oraș mic comercial, la aproximativ 60 km de Perugia.


La sfârșitul adolescenței Luca Pacioli s-a mutat în Veneția pentru a deveni tutorele fiilor unui comerciant. Cu toate acestea, el și-a continuat propriile sale studii și a scris prima din numeroasele sale cărți, care reprezintă o premieră aritmetică ce îi viza pe baieții pentru care a fost angajat ca profesor particular.

Vrei sa te iniţiezi în contabilitate? Comandă cartea „Initiere in limbajul universal al afacerilor sau Contabilitatea pe intelesul tuturor” la preţul de doar 19 lei.

[wp_cart_button name=”Initiere in limbajul universal al afacerilor sau Contabilitatea pe intelesul tuturor” price=”19″]

[show_wp_shopping_cart]

La începutul anilor 1470 Luca Pacioli a intrat în ordinul franciscan. În anul 1475 Luca Pacioli s-a mutat în Perugia pentru a preda matematică, iar pentru a-i ajuta pe studenții săi, a scris un manual substanțial, care a fost printre primele cărți scrise în limba locală.

În anul 1494 Luca Pacioli a publicat prima sa carte tipărită Summa de arithmetica care cuprindea subiecte de aritmetică și geometrie.

În alte lucrări ale sale, Luca Pacioli a detaliat metodele corecte de utilizare a registrelor, adăugând o precauție prin care nici o persoană nu ar trebui să își termine ziua de lucru înainte de a pune de acord coloanele de debit și credit.

Pe lângă acestea, a detaliat și alte teme, cum ar fi etica în contabilitate și Regula 72, o metodă de determinare a beneficiilor economice. În următorii ani Luca Pacioli s-a mutat în Milano, unde a colaborat și l-a învățat matematică pe Leonardo da Vinci, pe care îl descria ca „excelent pictor, arhitect și muzician, un om dăruit cu toate virtuțile.”

În anul 1497 Luca Pacioli a terminat lucrarea Divina Proportione, pentru care Leonardo da Vinci a contribuit cu ilustrații, care a fost tipărită abia peste 10 ani.

În anul 1509, Luca Pacioli a ținut o prelegere importantă „Proporţia și proporționalitatea”, o prelegere care a subliniat relația de proporții în religie, medicină, drept, arhitectură, gramatică, imprimare, sculptură, muzică și toate artele liberale.

Luca Pacioli a devenit cunoscut drept părintele contabilității datorită lucrării „Summa di Arithmetica, Geometria, Porportioni et Proportionalita” în care considera că obiectul contabilității este „tot ceea ce după părerea negustorului îi aparține pe lume, precum și toate afacerile mari și mărunte în ordinea în care au avut loc.”

În anul 1510 Luca Pacioli a fost numit director al mănăstirii franciscane din Sansepulcro, spre disperarea colegilor săi călugări, iar în anul 1514 Papa Leon al III-lea l-a chemat în Roma pentru a deveni profesor acolo, însă nu se găsesc date cu privire la plecarea sa acolo.
Luca Pacioli a murit în anul 1517.

Daniela Anei